Friday, June 3, 2016

Brinuti se ili živeti? Pitanje je sad!

Brinem se zato što…
Kajem se, osećam grižu savesti zato što…
Žao mi je zato što…

Sigurna sam da ćemo na mesto ovih tačkica znati staviti dosta toga, bez nekog dužeg razmišljanja. Pa razloga za to barem ima koliko hoćeš (ili nećeš, hmmm…)

Iza svega ovoga, nalazi se šta?
Ogromna količina vremena i energije koju potrošimo na ova “kreiranja”. 

A iza toga, se nalazi da se sve to podrazumeva, zar to ne radi svako? Zar to nije normalno? Zaista, koliko li su samo nenormalni oni koji na brigu, kajanje i žaljenje i tugu ne troše vreme. Phhh…

A iza svega toga, stoji još nešto : nametnuto verovanje od ko zna koliko generacija unazad koje se tako pažljivo čuvano prenosi na svaku narednu, jer DOK SE BAVIMO sa ovakim stanjima nemamo vremena za živeti život i voleti ga, a osećamo negde u dubini da bi to tako trebalo…. Jer ako smo ok, pa čak ako još i uživamo u svom životu, kako onda neko može da utiče na nas, da nas usmerava u pravcu kojem ti drugi žele, kako mogu da imaju moć nad nama…I šta će onda oni jadni?

I da ne bi bili jadni, onda mi, zbog toga DA BI POKAZALI poštovanje i ljubav, radimo kako nam je sugerisano. Ooo, da, mislim ovde i na roditelje! I da, i na nas koji smo roditelji… !

I šta sada? Ima li kraja ? Ili je ovo to i tako će biti i na dalje?
Ooo, da ima kraja!

KADA?
Sada! Odmah sada! 

KAKO?
Zaustaviti se, skontati situaciju, pogledati je takvu kakva je, i IZABRATI da je tu kraj. I da biramo da od sada, svoje živote živimo (ne trošimo!) u otvorenosti na drugačije mogućnosti i izbore, na takve gde potpuno svesni biramo od sada pa nadalje imati lakoću i radost. Onu lakoću i radost koja je za nas to. Svakodnevno.

Nemoguće je? Da li ste probali pa znate da je nemoguće?

Jeste, ali bez rezultata? Probajte ponovo.

Jeste i imate rezultate? Uradite ponovo i ponovo i ponovo i uvek ponovo.

Ceo život se ne može iz korena promenti u par sekundi. Ali ono što može, da u par sekundi promenimo biranja, odnosno iz mora mogućnosti, šta biramo. Pojedinačno.

Sada vezano za doručak, sada za kako se obratiti osobi kraj nas, sada za promeniti frizuru, sada za krenuti na rekreaciju,sada za nazvati nekog svog dragog, sada za otići kod nekoga, sada za uzeti C vitamin, sada za poslati novi CV za posao, sada za očistiti dom, sada za proveriti svoje zdravstveno stanje, sada za reći deci da im verujemo i volimo bez obira na sve, sada za dati partneru više slobode i poverenja, sada za pokloniti nešto nekome ko neće vratiti nikako, sada za prihvatiti i zavoleti ono u čemu jesmo i što trenutno imamo, sada za prihvatiti i voleti SEBE! Dozvoliti da SEBE pokaze sebe, šta ga najviše raduje i u čemu najviše uživa! Ne brinite, SEBE nije egoista, neće štetiti drugima…Čak naprativ! Tek će tada SEBE biti doprinos! Drugima. Svetu. Sebi.

I tako svaki dan, po neki novi izbor i uskoro ćemo samo primetiti da smo u drugačijoj realnosti, gde se prihvata sve kako je i pita kako se i šta novo može birati, koje će dovesti do još više svega što volimo.

Ja probala to i funkcioniše. Hajde sada i vi.

Šta ćete izgubiti?

Pa hoćete, silna dobro poznata stanja brinjenja za nešto ili nekoga, pljuvanja po drugima, ogromne količine tuge zbog koječega, dobar deo stresa, depresije, bespomoćnosti…

A šta ćete dobiti?

Puno novih ovorenih vrata (mogućnosti) koje niste videli, niste znali ni da mogu postojati, puno osećaja zadovoljstva, zahvalnosti, ljubavi, dobrote, mira…

I ako izaberete promeniti život koji ne volite, tako se menja. Jednostavno. Bez puno filozofiranja i razmišljanja. Jednostavno se izabere da se bude u životu koji se voli, koji je lakoća i radost. Obilje, u svakom smislu, dolazi tada obilato. Jer obilje voli gde se voli.

Budimo MI sada, bez obzira koliko nam je godina, oni koji će sada prekinuti da naredne generacije budu sa naše strane upakovane u brigu, kajanje, žaljenje…

Bolje da ih ušuškamo u mogućnosti izbora da svako živi onakav život kakav on voli.

To onda preokreće realnost svih nas, sada, i u budućnosti.I kako može još bolje od toga?

No comments:

Post a Comment