Tuesday, July 5, 2016

Budite dobri prema sebi

Budite dobri prema sebi.

Verujem da kada je počelo da se kolektivno širi ova izjava, (možda nekada čak i molba) da je većina bila zbunjena.

Jedni zato što im je normalno i podrazumevano da se treba biti dobar prema sebi, a drugi zato što im je normalno i podrazumevano da se treba svima oko sebe ugoditi, a da biti dobar prema sebi…Zar nije zadatak drugih ljudi da budu dobri prema nama? 

I tako su zbunjeni  svako na svoj način, neki nastavili biti isto što i do tada, ili sada, (mnogi još uvek ne znaju da treba biti dobar prema sebi) ili su neki shvatili poruku i potpuno svesni (ne više zbunjeni) krenuli putem koji se zove - biti dobar prema sebi.

Načina kako to biti, ima veoma mnogo, ali suština je da svakako  “Svi putevi vode u Rim”, što znači, ići putem koji je svakome od nas najbliskiji.

ČITATI knjige koje su pune afirmacija, koje su pune mudrih priča i mudrih poruka tih priča, knjige koje podižu svesnost o svojoj moćnosti i veličanstvenosti i unikatnosti i razloga postojanja na baš ovoj planeti.

MEDITIRATI, svakodnevno, više minuta, više puta, u određeno vreme…kako god - bitno je da se bude sam sa sobom i svojim telom i svojom dušom. Potrebno je to za opstanak čoveka.

EDUCIRATI SE  i PRIMENJIVATI ono što se čulo, pročitalo, videlo i primenjivati to. Testirati da bi imali svoj lični stav i mišljenje o funkcionalnosti metoda i tehnika, a ne ponavljati tuđe priče. Jer to su i tuđa iskustva. Ne važi uvek da su nam tuđa iskustva dovoljna da bi znali šta i kako sa sobom. Da, treba poslušati šta drugi kažu, i o padu i o letu, ali i svako treba imati svoje padove i svoje letove. A vremenom se nauči kako sa padovima i letovima balansirati da budu korisni. Mada uvek jesu, samo nedostaje svesnost o njihovoj korisnosti.

Priroda sa svim svojim prirodnim Čudesima postoji da bi nama bilo prirodno biti na ovoj planeti. Primetimo to i uživajmo u svim lepotama koja su nam data. I opet svako na svoj način, kroz uređenje svoje terase, svoje bašte, svog dvorišta, kroz putovanja na sela, salaše, divljine, netaknute prostore ili kroz plaže i palme i uređene turističke kutke. Sve je divota.

Pronađite muziku koja vam prija i slušajte je. Prijatan osećj za uši istovremeno je blagotvorno i za telo i um i dušu. Biće vam zahvalni za taj osećaj. Ako ste otvoreni primetiti, iznenadićete se kako vam se sve mogu zahvaliti.

Budite dobri prema sebi, SLUŠAJTE svoje telo koje poručuje svojim načinom komunikacije da li je zadovoljno brigom ili nije. Ne brigom samo za sebe kao telo, nego brigom za vas kompletno, kao telo, um i duš. HRANITE SE onim što vam prija, ODMARAJTE kada osetite potrebu za odmorom (i dve minute zatvorenih očiju u toaletu nekada ima neverovatne učinke) , OSLUŠKUJTE I PRIMAJTE DIVOTU u sebe a što nije, ne dozvolite da dođe do vas ili ako i dođe, samo propustite - kako došlo tako neka i ode. POKAŽITE LJUBAV prema osobama ili aktivnostima – ljubav prema drugima ili nečemu je zapravo naš lični osećaj zadovoljstva kada smo u blizini osobe ili nečega (čak i u mislima…). Koristimo to što češće, efekti za nas su iznenađujući…
 slika preuzeta ovde  razbibriga.net

Pronađite svoje načine kako biti dobar prema sebi.

A univerzalno dobar metod za svakoga je čuvena krivudava linija koja nam se nalazi ispod nosa – naučimo baratati sa njom da češće njeni uglovi gledaju prema našim očima.

Svi volimo biti u blizini osoba koji imaju energiju koja je spoj mira, zadovoljstva, mudrosti, radosti, sreće, uspeha – a to su sve osobe koji su dobri prema sebi.


Da nisu, ne bi mogli biti ni prema drugima.

No comments:

Post a Comment